Bu çiçeği kopartan 73 bin TL ceza ödüyor




Şaka değil gerçek bu çiçeği kopartan 73 bin TL ceza ödüyor. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bitkiler arasında olan ve Dünya Doğa Koruma Birliği’nce koruma altına alınan ‘kum zambağı‘ bitkisini ticari amaçla sökenlere, 73 bin TL idari para cezası kesiliyor. Sinop’ta bitki türünün korunması için eylem planı oluşturuldu.
Sinop’un Sarıkum Tabiat Koruma Alanı ve Akliman Koyu’nda yetişen dünyada nesli tükenme tehlikesi altında olan bitkiler arasında gösterilen Dünya Doğa Koruma Birliği’nce de koruma altına alınan ‘kum zambağı‘ bitkisi için Koruma Tür Eylem Planı çalışması yürütülüyor. Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar 10’uncu Bölge Müdürlüğü ekipleri saha denetimlerini sürdürdüğü alanda, vatandaşlara eğitimler veriyor, uyarılarda bulunuyor. Bitkiyi ticari amaçla sökenlere, 73 bin TL idari para cezası kesiliyor.

Sinop Doğa Koruma ve Milli Parklar 10’uncu Bölge Müdürü Hasan Başyiğit, özellikle Dünya Doğa Koruma Birliği’nce nesli tehlike altında olan türler olduğunu belirterek “Kum zambakları, nergisgiller familyasından olup soğanlı bir bitki türüdür. Çok yıllıktır. Görüldüğü gibi çok güzel beyaz çiçekleri var. Şeridimsi uzun yaprakları olan bir tür. Özellikle nesli tehlike altında olan türlerin korunmasına yönelik bizim çalışmalarımız var. Bu konuda halka ve köylüleri toplayarak eğitimler veriyoruz. Toplantılarda özellikle türlerin korunması, hangi türlerin korunması ya da bio kaçakçılık konularında sürekli programlarla eğitimler veriyoruz. Bu bitkiyi koparmanın cezası ağır. Bu bitkinin soğanıyla birlikte sökülmesi, ticaretinin yapılması, yurt dışına kaçırılması çevre kanununun ilgili maddesince şu anda 73 bin TL kişi başı ceza uygulanmaktadır. Bunun için bu konuda tüm vatandaşlarımızı, halkımızı uyarmak istiyorum. Bu konuda hassasiyet göstermelerini istiyorum” dedi.
Ne yazık ki biz insanlar doğayı istediğimiz gibi gelişigüzel kullanıyoruz. Yarına dair düşünce yok bunu yaparken. Bizden sonrakilere ne bırakacağız, neler yapacağız umurumuzda değil. Neslini tükettiğimiz ve tüketmeye ramak kalmış onca bitki ve hayvanlar var ki. Şu çiçeğe gösterilen değer diğer canlılara da gösterilse ve nesli tükenmeye yakın hayvanlar ve bitkiler içinde bu tür cezalar uygulansa.. Yoksa insanoğlunun akıllanacağı yok!.
bir tek kum zambağı için değilde, her bitki türü için getirilmeli bu ceza. biz insanlar yüzünden her bitki nesil tehlikesi ile yüz yüze kalacak. Her bitki dalında güzeldir.
İlginç bir bilgi elinize sağlık. Yazılarınızın devamını bekliyoruz
73 bin TL doğaya zarar verenler için çok az bir meblağ. Daha yüksek olmasını umardım.
Sinop ziyaretimizde buna benzer bir olay yaşamıştık. Maalesef insanlar doğa ve bitki türleri hakkında yeterli bilgiye sahip değiller. Böyle önemli bitki türlerini anlatan yayınlar olmalı ki insanların farkındalığı artsın.
73 bin tl zambak çiçeği koparanlar, doğanın dengesini bozanlar için az bir mebla biraz daha yükseltmeleri lazım cezaları emeğinize teşekkür ederim
Doğaya zarar vermenin asıl cezası bunlardan fazlası olması gerekiyor.. Caydırıcı olabilmesi açısından önemli
Yorumlarda bazı arkadaşların dediği gibi hiçbir çiçek koparılmamalı. Aslında alternatif tıp yasal haale getirilmeli ve işin ehli olan kişileri görevlendirip doğadaki bitkilerden doğal ilaçlar yapılmalı yoksa ilaçlar bizi zehirlemeye devam ediyor.
Çevre mühendisiyim ve ülkenin dört bir yanında çok sayıda endemik tür bulunuyor. Her yıl bu türleri korumak adına eylem planları ve ekosistem değerlendirme raporları ortaya konuyor. Ancak, özellikle metalik madenler grubunda rezerv olan ocakların olduğu bölgelerde, bu türler kısmi olarak taşınma yolu ile korunmaya çalışılsa da diğer menfaatler daha ön plana çıkıyor. Caydırıcı uygulamaların süreklilik arz etmesi gerektiği kanaatindeyim.
Dünyada bunun gibi nadide nice bitkiler ve çiçekler var ama ne yazık ki insan olarak bizler doğaya zarar verdikçe endemik türler yok olmaya mahkumdur.
Güzel paylasim teskler
SeveRek Ve ZevkLe okudum Ama iLk defa Duydum GüzeL ßir payLaşim oLmus Emeginize SagLik
nasıl bi çiçekmiş maşallah